Diji Okuryazarlık Kulübü

GayeBlog

Admin
Moderatör
Top Poster Of Month
AD_4nXfKP7U6XfkpZNwNd51wjq-3ugTDbjQJOuyDJulGW2p-uRI-e1GkytbN7j5vZVDLS9uDUgZG66Ekh2xQuuKY4VhOcxBaJeB8ZNxJbojQ-tHvbz8eUbeijPeJ6BTDE8HSuHDCQlGf

20 Mayıs Salı

ilk 30 gün beraber detoks sürecine gireceğiz, aynı zamanda da tecrübelerimizden yararlanacağız

buradan planı takip etmeniz gün gün kendimizi kontrol etme açısından faydalı olacaktır
yarın ilk hedefimizi koyuyoruz
Ekran süremizi kontrol ediyoruz, hangi uygulamalarda daha çok vakit geçiriyorsun, zamanını en çok neye harcıyorsun bunun farkındalığını kazanacağız.
Forest: Odaklanmayı destekleyen ve telefon kullanımını azaltan bir uygulama.

Cleverest: Mikro hedefler belirleyerek dijital dünyada dikkatini korumana ve odaklı kalmana yardımcı olur.

StayFree: Sosyal medya kullanımınızı sınırlayan ve dijital sürelerinizi yönetmenize yardımcı olan bir araç.

bu araçlar da işinize yarayacaktır

benim yaptığım taktiği sizinle paylaşayım; zaten herkesin dikkat dağınıklığı sorunu var biliyorum 🙂
pomodoro tekniği ile zamanı 25er dakikaya bölüyoruz ve yaptığımız işleri kalem kalem buraya döküyoruz
ufak ayrıntıları kaçırmayın önemli olan ayrıntılardır unutmayın 🙂

yarın odağımız ekran süresi kontrolü, görüşmek üzere 🥳

21 Mayıs Çarşamba

Günaydın herkese harika bir gün diliyorum✨ bugün farkındalığımızın ilk günü👉🏻Ekran Süresi
✨Ekran süreni kontrol et.
Telefonunun ayarlarına gir, günlük ortalamana bir bak.

Neden önemli?
Çünkü ekran süresi, nasıl yaşadığımızı şekillendirir.
Farkına varmadan geçen saatler, odak, uyku ve ilişkilerimizi etkiler.
Her gün ortalama 4-6 saatimizi ekran karşısında geçiriyoruz. Bu süre, bir yılın sonunda yaklaşık 90 tam güne denk geliyor. Peki bu zamanın ne kadarını bilinçli geçiriyoruz?

Sürekli bildirimler, akışlar ve sonsuz kaydırmalar zihnimizi yoruyor; odaklanmamızı zorlaştırıyor. Daha da önemlisi, gerçek bağlantıların yerini dijital etkileşimler alıyor. Ekran süresi, sadece bir teknoloji meselesi değil; aynı zamanda zihinsel, duygusal ve sosyal bir denge meselesi.

İlk adım önemli Fark etmek, değiştirmek için ilk adımdır.
Dinlemek için:

22 Mayıs 2025 Perşembe

Nasılsın? nasıl gidiyor? Umarım 2.güne hazırsındır, bugün kendine küçük ama güçlü bir alan açıyoruz; telefonunu 1 saat boyunca başka bir odada bırakıyoruz.
Neden mi? Çünkü sürekli bildirimlerle bölünen bir zihin, derinleşemez.
Odaklanmak, kas gibidir, kullanmazsak zayıflar. Ufak ufak başlayalım 🙂

Bu bir saat boyunca tüm farkındalığınla, odağınla bir kitap oku, yazı yaz, yürüyüşe çık ya da sadece sessizlikte kal.
Telefonun yokluğu ilk başta tuhaf gelebilir ama sonrasında gelen hafifliği fark edeceksin.

Kendine ayırdığın her an çok kıymetli!

bu sayfayı da düzenledim; lütfen her adımda kendini tebrik et 💐

podcastimiz de hazır güne hazırlanırken kulağın burada olabilir, ne dersin?

23 Mayıs 2025 Cuma
Günaydın kendini nasıl hissediyorsun?💐3.Güne merhaba diyelim; havalar güzel cuma günü miss 🤗
Bugün en önemli adımı atmaya hazırız bence. Yazmaya başlıyoruz o gün bugün; Fark Et – Dur – Yaz
Parmakların yine otomatik olarak sosyal medyaya kayarsa…
Bir saniye dur.
O ana bir mercek tut.
Neden buradayım? Şu an ne hissediyorum?- sor bakalım kendine “otomatikte” kalmış olabilir misin 🙂

Ve şimdi… defter zamanı geldi. Kalemi eline al. O anı yaz.
gördüklerin ne kadarı aklında kaldı.
Beyin, yazarken bilgiyi işler, analiz eder, bağ kurar.
Yani her cümleyle aslında kendine bir harita çiziyorsun. Bugün, o haritayı çizmenin ilk günü olsun.

podcast farklı noktalarada değiniyor mutlaka dinleyin 🙂

24 Mayıs 2025 Cumartesi

Günaydın, harika bir Cumartesi diliyorum, bugün eğitim günümüz yarın da devam edecek; Diji okuryazar kulübüne katılan yeni arkadaşlarıma da hoş geldin diyorum 🤗
Bugünkü görevimiz bildirim kapatma! 24 saatliğine tüm bildirimleri kapatmayı dene. Emin ol hiçbir şey kaçmıyor. Ama sen kendinden uzaklaşıyor olabilirsin. Zihnindeki boşluk seni şaşırtabilir. Sessizliği hisset.
Birden yapamıyorsan da küçük adımı at;
Sadece gerektiğinde telefonuna bak. Bir de akşam, ne fark ettiğini not al. 📝

listeni kontrol edip kendini tebrik etmeyi de unutma 🙂
ve dinle:

25 Mayıs 2025 Pazar

Mutlu pazarlar, 📵 1 Saatlik Dijital Molaya var mısın?
sanki elektrikler kesilmiş gibi yapalım mı? sadece ben ve analog dünya.
Bu 1 saatlik detoks boyunca telefon yok, ekran yok.
Ekranların yerine ne koyacağını düşünebilir misin? belki bir kitap sayfası, belki bir yürüyüş, belki düşünmek ben şimdi 1 saat sadece lattemle ilgileneceğim (kedimle) 🙂
Ve oa ara gözlemle kendini; Ne arıyorsun? Ne eksik hissediyorsun?
Bu bir deneme. Belki bir başlangıç.
Katılmak isteyen varsa, şimdi saatleri eşitleyelim.

. dinle!

26 Mayıs 2025 Pazartesi
Mutlu haftalar dilerim, umarım keyifler yerindedir 💐
Bugün dijital dünyanın kapısını aralıyoruz…

Şöyle düşün: Her gün karşılaştığın önerilen videolar, telefonundaki rota tarifleri ya da sosyal medyada karşına çıkan içerikler… Hepsi bir algoritma sayesinde oluyor.

Yani algoritma dediğimiz şey, dijital dünyanın görünmeyen ama her şeyi yöneten gizli kahramanı gibi. Adım adım ilerleyen bir tarif gibi düşün, ama bu tarif bazen çayı demliyor, bazen de seni YouTube’da doğru videoya götürüyor.

Bugün ilk adımımız: “Algoritma nedir?”
Sade haliyle: Bir işi en verimli şekilde yapmak için izlenen adımlar bütünü.
biraz daha derinleşirsek aslında hayatımızda gözlemlediğimiz bir şey; ☕ Çay demleme algoritması
1️⃣ Suyu kaynat
2️⃣ Demliğe çay koy
3️⃣ Kaynar suyu demliğe dök
4️⃣ 10 dakika demlenmesini bekle
5️⃣ Servis et gibii, algoritmalar da belirli sıraya göre ilerler ve net bir sonuca ulaşır.
Algoritmalar, dijital dünyanın mutfağındaki tariflerdir. Ne pişeceğine biz karar vermedikçe, önümüze gelen her şey başkalarının seçtikleri olur.
şimdi farkında varman gerekiyor: “Bana gösterilen içerik tesadüf değil.”

dinlemek için hazır mısın?

27 Mayıs 2025 Salı
Merhaba,
Süreç nasıl gidiyor, umarım farkındalığın her geçen gün biraz daha artıyordur.
Bugün gel, teknolojiyle aramızın nasıl olduğuna birlikte bakalım.
Yine kendimizi bildirimlerin peşinde mi koştururken bulduk,
yoksa bir durakta soluklanmayı başarabildik mi?

Biliyoruz, değil mi?
Her gün elimiz telefona uzandığında, aslında bir seçim yapıyoruz:
Kendime biraz daha yaklaşacak mıyım, yoksa kendimden bir adım daha uzaklaşacak mıyım?

Eğer şu an bu mesajı okuyorsan,
lütfen kafanı kaldır.
Dikleştir bedenini.
Ve etrafına farklı gözlerle bakmaya çalış…
Şimdi, sadece bu anda kal.
Derin bir nefes al.
Ve farkındalığını güçlendir.

Bugün, senin için teknolojiyle bilinçli bir bağ kurmanın yeni bir dönemi çünkü bizimlesin 🙂

hadi dinleyelim :

28 Mayıs 2025 Çarşamba
Haftanın ortası yoğunlaşmaya başlayan zihin evet farkındayım aynı anda bir sürü şey var aklımızda ama bugün biraz Dijital Detoks Zamanı!
Bugün bir mini meydan okuma yapalım mı? Şimdi telefonu eline al ve kullanmadan telefonunda duran 5 uygulamayı sil!

Alan aç, dijital yükünü hafiflet, odaklanmanı geri kazan. Basit bir adım, büyük bir fark yaratabilir. Hadi birlikte sadeleşelim!🌿

29 Mayıs 2025 Perşembe

Eveeetttt Bugün temizliğimize devam ediyoruz.. “ Kalabalık Zihin, Kalabalık Ekranla Başlar”Telefon ya da bilgisayar ekranına her baktığında seni yoran bir karmaşa mı var? kontrol ediyoruz. Dağınık masaüstü simgeleri, Bildirim yağmuru, Hangi uygulamada ne yaptığını bile unutturan ekran geçişleri…
imdi dijital bir nefes alma zamanı.

🧹 Masaüstünü sadeleştir.
🔕 Gereksiz bildirimleri kapat.
📦 Sadece ihtiyacın olan uygulamaları bırak.
📁 Dosyalarını klasörle, ekranını temizle.

Çünkü:
Zihnimizin berraklığı, ekranda ne gördüğümüzle başlar.
Daha az dikkat dağıtıcı = Daha çok odak, huzur ve üretkenlik.

🧘 Küçük bir adım: Bugün ekranını düzenle ve nasıl hissettiğini fark et.

30 Mayıs 2025 Cuma
Farkındalık için Önemli Bir Metin Hazırladım! Veriler eski olabilir ama dinleyin;

31 Mayıs 2025 Cumartesi
bu sayfayı tekrar ileteyim lütfen kendinizce 3 gün 7 gün bu detoks planını görevler seçerek uygulayın!
Bugün bir sosyal medya kanalı seçin genelde instagram, twitter seçiliyor; şöyle bir gözünüzde canlandırın. Hesabı takip ediyorsunuz ama sürekli olumsuz içerikler mi paylaşıyor, çok mu özele giriyor seni rahatsız eden bir şeyi var ama sen bir türlü takipten çıkamıyor musun? ya da eski okul arkadaşın seni sürekli eski versiyonuna götürüyor ya da muhteşem fenomen anne her şeyi o kadar mükemmel yapıyor ki (güyaaa) seni eksik mi hissettiriyor… dram mı kasıyor, aşırı motivasyon halini mi gösteriyor tamam şimdi reçeteyi veriyorum🙂
bugün o 5 hesabı/ kişiyi takipten çıkıyoruz..

zor geliyorsa sessize al ama bir bahar temizliğine başla !
bir haftadan fazladır benimle bu kulüpte olduğun için de teşekkür ederim 💐

1 Haziran 2025 Pazar
Minimal dijital alan = Daha net bir zihin 👀
Küçük temizliklere devam ediyoruz..Okunmayan onlarca mail, otomatik bildirimler, gereksiz abonelikler… Hepsi fark etmeden zihinsel yük yaratıyor olabilir. Bugün 10 dakikanı ayır ve e-posta kutunu ferahlat.

2 Haziran 2025 Pazartesi
havalar tam telefonlarımızdan uzaklaşıp kendimize ve sevdiklerimize zaman ayırma havası değil mi🙂
Doğada yürüyüş, kitap okuma, sessiz zaman, aile sohbetleri ya da sadece dinlenmek… Bayram geldi, elimizde telefonlarla gezmeyelim hatırlatması yapayım 🙂 Sadece 3 saat boyunca hiçbir bildirim, hiçbir ekran yok. Ne dersin, yapabilir misin?

Konuyu görüntüleyenler

Geri